Šta treba znati o koži

25 Feb 2011
blog torbe

Dugogodišnji običaj da se koža koristi za oblačeje, potiče od činjenice da je njena najdragocenija karakteristika u funkcionalnosti i dugovečnosti. U današnje vreme, koža je jedna od najvažnijih elemenata modernog izgleda.

Goveđi boks, druga vrste visokokvalitetne kože, barem u Americi se ne proizvodi od američkog goveda, već od kože vodenog goveda koje svoje poreklo, i najveću proizvodnju, vuče iz Indije i Pakistana. Pakistanci su svetski poznati veliki majstori kožarske industrije i svih vrsta kožnatih proizvoda.

Svinjska koža nije pogobna jer u istoj debljini ima lošija svojstva čvrstoće od goveđe kože, i ima sklonost rastezanju, te zadržavanja forme rastezanja. Svinjska koža se ipak koristi u jeftinijim varijantama odevnih predmeta, gde se ne gleda previše na izdržljivost.

Najkvalitetnija koža, sa najvećom čvrstoćom, je koža kengura, ili kako se zove na međunarodnom tržištu – kangaroo.Ona ima najveću specifičnu čvrstoću zbog najgušćih slojeva žilica i već spomenute zrnatosti (graina), što omogućuje da se ista koristi u manjim debljinama za isti efekt, što pak znači i manju ukupnu težinu.

Koža je,naravno, jednom pre bila koža neke životinje, i zbog toga mora proći proces štavljenja da bi se ojačala, kao i da bi se sačuvala od raspadanja ili pucanja. Štavljenjem koža postaje čvrsta i otporna na truljenje, bez da se time žrtvuje njena struktura ili čvrstoća. Sam proces štavljenja uključuje nekoliko različitih procesa, uključujuću odstranjivanje dlake i gornjih slojeva kože, kao i sloja masnoće pri spajanju kože sa mesom sa naličja. Koža se tada stabilizuje sa jednim od nekoliko procesa korištenjem životinjskih masnoća, pudera, soli ili „štavljenja povrćem“. Kada su te radne faze gotove, određuje se kvalitet ili „vozni stepen iskoristivosti“ (riding grade) dobijene kože za naše potrebe.

VRSTE KOŽE

Da bismo u potpunosti razumeli tipove koža na tržištu, prvo moramo baratati sa pojmom „grain“, iliti zrnatosti kože,a koji jednostavno označava epidermis, ili spoljašnji sloj životinjske kože. Kako na koži uvek postoje nasavršenosti tipa ožiljaka, rezova, ogrebotina itd., sam „grain“ u svom prirodnom obliku ima najveću snagu, tj. najviši stepen izdržljivosti. Grain također sadrži i prirodnu prozračnost, „disanje“ kože, što je bitno onome koji će tu kožu kasnije nositi.

Srednji i donji slojevi životinjske kože dele se na dve ili tri debljine. Na kožu se nanose polimerni premazi koji oponašaju prirodna ispupčenja i neravnine na koži. Završni slojevi koža se ne bi trebali koristiti za bilo kakve predmete gde dolazi do naprezanja ili drugih opterećenja, jer završni slojevi kože gotovo ne sadrže taj „grain“, iliti zrnati sloj kože. Ukoliko se ipak izostavi taj polimerni premaz, dobija se najčešće koža poznata pod nazivom „suede“, iliti „jelenja kožica“. Ona je dobra, lepa i nežna, ali nema potreban „riding grade“ da bi se koristila za jakne, pantalone  ili druge zahtevne stvari.

Top Grain Koža

torba

„Top Grain“ koža se uvek posipala peskom da bi se uklonili ožiljci i nepravilnosti, a zatim se sprejala ili premazivala lakovima za potrebe raznih odora, ili da bi se dobio „službeni“ izgled raznih odora. Ona se radi na naličju obrađene kože, tako da je kod „top graina“ naličje na strani na kojoj je bila dlaka. „Top grain“ nije istog kvaliteta kakve je i „Full grain“ ili gola koža, ali debljina ove kože od 1,2 do 3 mm daju vrlo otporan i snažan tip kože, kao stvoren za „riding grade“, iliti izradu najzahtevnijih kožnih predmeta za motocikliste.

Full Grain i „Gola koža“

torba

„Full Grain“ koža je napravljena od najkvalitetnijih slojeva kože, i nije bila obrađena peskom da bi se otklanjale nepravilnosti. Sa te kože odstranjena je samo dlaka. U slučaju „gole kože“ dodana je samo boja za kožu, pa takva vrlo mekana koža zahtijeva da ju se ne lomi i dere razvlačenjem. Full Grain je obično debljine cca 2 mm, i jednoliki komadi podobni za šivanje jakni ili suknji moraju se, baš radi jednolikosti, ručno odabirati i doterivati. Prirodna „full grain“ koža će se nositi jako dugo, bit će lepša i otpornija na protok vremena od drugih koža (pa čak se s vremenom i izgledati bolje!). Nju smatramo ultimativnim „riding gradeom“, vrlo je izdržljiva, zahvalna za održavanje, i kao posledicu svih nabojanih osobina – i najskuplja!

Ukoliko primjetite da je koža počela da gubi sjaj, ili da počinje pucati i ljuštiti se, trebate je namazati uljem za kožu. Te sastojke ulja za kožu sama koža ima prirodno u sebi, ali se može isprati i razrediti do beskorisnosti učestalim izlaganjem vodi. Često uljenje ili mazanje kože za to predviđenim sredstvima mogu uveliko produžiti vek trajanja.

Sada, kada ste naučili nešto o koži, znajte da će vam se ulaganje u dobru torbu, novčanik uvek isplatiti, naravno ako istu i dobro održavate. U tom slučaju su godine i godine nošenja pred vama... Tipično vreme nošenja predmeta od kože se računa od 3 do 6 godina, dok vam dobro održavana i čuvana koža pružiti desetak, pa i dvadesetak godina nošenja.