Basic level silver clay

6 Mar 2011
blog srebro

Svi mi naivno čeznemo za nekom tačkom na zemlji gde boravi najviša mudrost koja je u datom trenutku dostupna. Ovih dana najviša mudrost bila je dostupna.. Iako su ovo bili certifikovani časovi koje nam je Milica držala, iako je radionca koštala, znalje i iskustvo koje nam je ovih dana dala se ne može meriti nikakvim materijalnim sredstvom.

Bilo je naporno, radili smo 4 dana od 9h do 18h skoro bez pauze (toliko je bila stroga učiteljica) zahtevala je maximum od nas.

Dakle za basic nivo potrebno je napraviti 7 projekata, svaki je različit i zahteva rad, vreme, strpljenje... Posle svega, slikanje svih projekata, i slanje na procenu, posle koje dobijamo certifikate, naravno ako radovi prate nivo za izdavanje certifikata...

Na radionici nas je učestvovalo 4 učesnika, bila sam ja iz Selenče, Dragana iz N.Sada, Maja koja takođe živi trenutno u N.Sadu, i Nataša koja je specijalno za radionicu doputovala iz Izraela i Milica učiteljica koja živi u Ljubljani. Dakle iz različitih sredina smo se skupile na jednom mestu. Ni jedna od nas nije normalna. Ni jedna ne živi normalnim načinom života, normalmnim u skladu sa moralnim normama koje su u današnje vreme normalne za svakog  normalnog čoveka:) Ako sam dovoljno jasna:)) Veliko mi je zadovoljstvo što sam upoznala te žene. I ovim putem ih pozdravljam:))

PROJEKTI:

prsten

-prsten burma

privezak

-privezak list

minđuše

-filigranske minđuše

broš

-broš sa ugrađenim cirkonima i prirodnom strukturom

prsten

-prsten sa biserom

prsten

-prsten ispoliran, visoki sjaj

privezak

-privezak koji je crtan glinom u injekciji (meni najteži) i najzahtevniji projekat (mene je inspirisala oplođena jajna ćelija, ovo su spermatozoidi unutar jajne ćelije)

projekti

-svih sedam na gomili

Pa ovo bi bilo ukratko... Ostale informacije moći ćete pročitati na Milicinom blogu uskoro. U nastavku još po nešto o srebrnoj glini.

I još nešto, svi ovi projekti su dostupni ako je neko zainteresovan neka mi se slobodno javi;))

1990. godine, u Japanu, A. Morikawa, doktor tehnologije metala je smislio kako da metale u prahu pomeša sa organskim jedinjenjima i vodom. Na ovaj način, dobijena je metalna glina, koja može da se obrađuje kao obična glina, pomoću alata koje možda već imamo kod kuće. Postoje dve robne marke metalne gline na tržištu: PMC (Precious metal clay) i ACS (Art clay silver) Kada pravite ili kupite komad nakita od srebrne gline, dobro je da znate da to nije "sterling" srebro, nižeg kvaliteta, koje ima 92% srebra i 8% ostalih metala (bakra, najčešće), već 99% srebro, poznato kao "fine silver". Nakit od ovog srebra je skuplji iz dva razloga: više nabavne cene repromaterijala i zato sto ono mnogo sporije oksidira u dodiru sa kiseonikom od srebra nižeg kvaliteta. To znači da še vaš nakit godinama biti sjajan.

O ACS - Art Clay Silver

ACS glinu možemo kupiti u pakovanjima od 7 gr,10 gr, 20 gr i 50 gr. Postoje dve formule: standardna i "slow dry". Slow dry, ili sporo-sušeća srebrna glina. Ovako izgledaju pakovanja Art Clay Silver, Slow dry formula:

glina

Zatim, od istog proizvodjača, imamo glinu malo razređeniju glinu u špricu, pakovanje od 10 grama, sa dodatnim "iglama", tj. završecima, pomoću kojih određujemo debljinu srebrne gline koju istiskujemo iz šprica (nešto kao clay extruder za polimersku masu) Pomoću ovog proizvoda pravimo detalje, oblikujemo filigramske radove na komadu nakita.

Takođe, prodaje se tečna srebrna glina, ACS u pakovanjima od 10 i 20 grama. Ona služi da se zalepe dva komada srebrne gline.

Takođe, postoji proizvod ACS Oil Paste, koji služi za rad sa već pečenim srebrom. Recimo da hoćete da ospečete ravnu ploču, pa da je dekorišete ili da vam komad prilikom pečenja pukne, pa zelite da ga spojite i ponovo ispečete. Preporučujem ga svakom ko počinje da radi sa srebrom!

Tu je i ACS, paper type. Ukratko, listići koji se mogu seći makazama i oblikovati po želji. Ako bismo hteli da napravimo origami od srebra, da isečemo trake i koristimo ih u određene svrhe, recimo, kad su nam potrebne tanke, tanke ploče.

ACS takođe proizvodi i zlatnu glinu. Zlatna glina jednako formulisana kao srebrna, samo što se koriste zlatne čestice umesto srebrnih.

Tekst izvučen iz blog-a "zapisi u srebru"  Milice Bubanje. milicab.blogspot.com