Biser pravi lil lažnjak

26 Oct 2011
blog zanimljive informacije

Samo oko 20 vrsta školjki (od 8000 koliko postoji) može pod nekim uslovima da napravi biser. Biser nastaje kada u školjku prodre strani objekat i time aktivira njen odbrambeni mehanizam. Školjka tada luči u slojevima sedefastu materiju koju nazivamo nekar, i ako to potraje koju godinu, stvori se biser. Biseri koje su školjke na ovaj način stvorile bili su retki, a još su se teže pronalazili jer su ležali na dnu mora.

U 18. veku dolazi do porasta potražnje, ali i do smanjenja ponude usled iscrpljenosti dotadašnjih nalazišta. Devetnaesti vek karakteriše skoro potpuni nestanak bisera koje su ronioci vadili iz mora. Tek početkom 20. veka, čuveni Mikimoto uspeva da odgaji biserne školjke na farmama u Japanu. Popularnost bisera od tada ne jenjava, a u svetu danas ima preko 5000 farmi. Bisere koji se gaje na farmama možemo podeliti na slatkovodne (one koji dolaze iz jezera i delta nekih reka) i one iz mora i okeana.

Minđuše

Materijal: Pravi slatkovodni biseri, srebro 999, udice su srebro 925.

Kako prepoznati pravi od veštačkog bisera:

Ako biser prepolovite, moći ćete da zapazite od čega se on sastoji. Prirodni biseri se sastoje od mnoštva slojeva, dok veštački biseri imaju jezgro sa jednim ili više premaza koji se ljušte. Naravno, morate znati da razlikujete obojeno stakolo i sedef  kako biste mogli da shvatite da li je reč o pravom biseru ili ne.

POTVRĐENO

Test zubima pokazao se kao jedan od prilično uspešnih. Stavite biser u usta i stružite ga vrhom sekutića . Prirodni biseri će škripati i imaćete utisak da vam je među zubima pesak, dok su lažni glatki.

POTVRĐENO

Iznesite bisere na sunce ili ih stavite pod jako veštačko svetlo. Prirodni biseri neće biti totalno jednaki pod sunčevom svetlošću, već ćete moći da vidite varijacije u njihovom sjaju i boji. Ako se savršeno slažu u boji i tonu, vrlo je verovatno da nisu pravi.

POTVRĐENO

Pravi biseri su teži od plastičnih. No ipak, dobri stakleni biseri imaju skoro pa jednaku težinu kao i pravi. Lagani biseri su sigurno lažni, dok za one teške ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su pravi.

POTVRĐENO

Pravi biseri se buše kroz sredinu. Rupe kod prirodnih bisera su jako uske. Ivica oko rupe se kod lažnih bisera ljušti i može se videti trag bušilice, dok je kod pravih ivica savršeno glatka.

POTVRĐENO