Dreamcatcher by takta

5 Aug 2015
Kolekcija

DREAMCATCHER

Indijanci imaju svoju legendu o hvatacima snova.

Pre mnogo vremena, stari vrac iz plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je dobio viziju. U toj viziji se Iktomi, veliki ucitelj mudrosti, pojavio u obliku pauka. Iktomi mu se obratio na svetom jeziku, a dok je govorio, uzeo je obruc od vrbe koji je imao na sebi konjsku dlaku i perle, prelazimo kroz detinjstvo i odrastanje, do starosti kada se poceo da plete mrežu. Pricao je o ciklusima u životu - kako pocinjemo život kao ciklus završava.

U svakom životnom dobu postoje mnoge sile, neke dobre, a neke loše. Ako slušate dobre sile, one ce vas usmeravati u pravom smjeru. Kada je Iktomi završio pricu, dao je vracu mrežu i rekao da je mreža savršen krug sa rupom u sredini, te da treba da je iskoristi da njegovi ljudi pronadju svoje ciljeve, da na pravi nacin iskoriste svoje ideje, snove i vizije.

Ako verujete, mreža ce uhvatiti vaše dobre ideje, a loše ce otici kroz rupu. Vrac je ovo prenio svom narodu i zato sada mnogi Indijanci kace hvatace snova iznad svojih kreveta. Dobro se hvata u mrežu života, a zlo propada kroz rupu u centru mreže i više nije deo njihovih života.

Hvatac se postavlja pored prozora u spavacoj sobi; prema verovanju, u njegovu mrežu hvataju se snovi, od kojih samo oni dobri bivaju zapamceni.
Dobri snovi, znajuci put, lebde kroz mrežu, cuvaju u sebi znanje i uspomene, zatim prolaze kroz centar i klize niz perca pravo do osobe koja sanja.
Loši snovi se beznadežno upetljavaju u mrežu hvataca snova i izgore na prvoj svjetlosti dana. Hvataci snova ne moraju se koristiti samo u spavacim sobama, vec mogu biti amajlija u kolima, ili na ulazu u kucu, ili u vidu nakita.