INSPIRACIJE

25 Apr 2014
blog

Pre četiri godine sam uronila u svet srebra od tada sam napravila mnogo jedinstvenih komada sa svojom pričom, ali nikad nisam prestala da se vraćam na prvobitne inspiracije, i dan danas ne mogu da se oslobodim tih prvih ideja, često se ponavljaju sa malim razlikama, često se vidi samo uticaj... Odlučila da ih smestim na jedno mesto i podelim sa vama.

Izrada nakita od srebra je jedan specifičan pristup nakitu, drugačiji je u odnosu na druge materijale. U radu sa njim se mnogo lakše izražavam u odnosu na druge materijale.

Potrebo je da doživim momenat, da ga prepoznam, pružim potrebnu ljubav i akciju. Najlepši komadi nastaju spontano, ali ono o čemu želim danas da pišem jesu motivi koji se često ponavljaju.

SAT:

Inspiracija vremenom nikad ne prestaje da me proganja, još od perioda kad sam po malo slikala, slika ulje na platnu, prvi put inspirisana vremenom nastala je pre 7 godina od tada me ne napušta. Primećujete da su na svim satovima kazaljke 12h i 5min, ali ako malo bolje pogledate brojevi idu obrnuto, dakle 5min do 12h, želim reci, ne obazirite sa na godine, na vreme, nikad nije kasno za promene, samo treba da poželite.


 

SPERMATOZOIDI:

Oplodnja i stvaranje novog života je tako fascinantno. Gde god postoji lepota postoji i sex. Od momenta kada dve osobe u trenutku osete da bi volele da komuniciraju na višem nivou do momenta stvaranja novog života. Zar nije fascinantno?

 

POLNI ORGANI:

Dva tela koja plešu, pevaju, grle se,miluju – tvore predivnu simfoniju. U tome je sva lepota.

Na sledećim slikama se nalaze minđuše, kad su odvojene teško da se može prepoznati da su to zapravo usnice ženskog reproduktivnog organa i po sredini muški reproduktivni organ. Odvojene predstavljaju oblačičće i gromove.

OČI:

Oči sam krenula da pravim jednoj dragoj osobi iz Crne Gore, koja je sada majka prekrasnih blizanaca, povukla je tu liniju nakita inspirisanu očima...
Egipatsko oko Horusa takođe je poznato i pod imenom “Svevideće oko”. Ovo je bio snažan simbol zaštite u starom Egiptu. Simbol je često korišćen u nakitu od zlata, srebra, lapisa i sardoniksa, kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost, mudrost i prosperitet osobe koja ga nosi. To je zaštitna amajlija koja uvek čuva stražu sa otvorenim okom i na taj način blokira sve što je negativno. Potencijalno zlo obuhvata loše zdravlje, siromaštvo i krađu. Horus je bio bog neba, predstavljen u obličju svetog sokola, a kako je smatran večnim i neuništivim, verovalo se da pomaže u reinkarnaciji. Takođe se veruje da oko Horusa predstavlja kapiju između treće i četvrte dimenzije. Levo Horusovo oko je povezano sa Mesecom i lunarnim ciklusom, dok je Horusovo desno oko povezano sa Suncem.

 

PRIRODA:

Priroda stvara umetnost. Lepotu.


 

INSPIRACIJA LJUDIMA
Naime ovaj privezak sam pravila za sestrinog sina.
U pitanju je prvi rođendan (jedinica na gitari), i moja želja da postane gitarista, da se pronađe u muzici, i njegov mali otisak prsta (da mu ostane uspomena za ceo život).


 

SVI SMO JEDNO: Muškarac i žena čine jedno. U sredini je srce jedne žene, čuvano okvirom (zaštitom) jednog muškarca.

VINSENT VAN GOGH
Dok sam čitala knjigu o njemu, dobila sam inspiraciju. Ovaj privezak predstavlja Vincentovu borbu srca i glave, borbu između dobra i zla, tako je polovina priveska crno patinirana i predstavlja deo njegovog života kad su ga proganjale halucinacije, druga polovina je ispolirana do sjaja i predstavlja periode života kad je bio zdrav. I naravno oba dela čine celinu jednog suncokreta čime je većinu vremena bio inspirisan.

KAVEZ
Šta da vam kazem o okovima, šta da kažem o slobodi? Ne verujem u ograničenja. Ponekad mi se čini da svojevoljno ulazimo u kavez, stvarajući oko sebe sigurnost logike, staramo okvire konačnosti. U sebi svako od nas nosi nešto što je više od nas, nešto što je veće od nas i nema načina da to zatvaramo u okvire nečeg što je konačno.

Zato ovaj kavez nema vrata, sve što treba je da želite to da vidite.

Do idućeg kuckanja.
 

Tanja