Izazov

3 Oct 2011
blog

Nedavno sam imala priliku da gledam film "Julie and Julia".

film

Priča je zanimljiva, i što je najvažnije, vrlo poučna.

Mene je motivisala da postavim sebe pred izazov, u nastavku ću objasniti o čemu je reč...

Prošle nedelje mi je slučajno došla u ruke knjiga Rembrandov trougao, na početku knjige jasno piše, da je radnja knjige izmišljena i nema nikakve veze sa umetnikom (što se meni ni malo nije dopalo), ali činjenica je da nisam imala ništa drugo pri ruci a taman sam dobila neverovatnu potrebu da čitam, morala sam to da iskoristim, jer u zadnjih pola godine nisam pročitala ni jednu knjigu, sramota me da kažem ali istina je. Međutim, knjiga me pokrenula da istražim Rembrantov život, tako čitajući njegovu biografiju, ispostavilo se da se njegov život nije mnogo razlikovao kao što je prikazala Dacinta Karuzo u pomenutoj knjizi. Fascinirao me njegov način slikanja, i napraila sam nekoliko minđuša.

rembrandt

rembrandt

minđuše

minđuše

Naime, postavila sam sebi izazov, kao Julia u navedenom filmu. Potrebno je: -pročitati knjigu koja ima neke povezanosti sa velikim umetnicima-slikarima (Da Vinci, Salvador Dali, Pikaso, Frida Kalo...)

-pročitati najmanje 10 knjiga -napraviti nakit  inspirisan pročitanom knjigom

Ovaj mali zadatak bi treblo da ima veliku ulogu. To bi trebao biti način kako najlakše naučiti o životima velikih umetnika, o njihovoj biografiji, pogledima na svet, poimanju života. Sad imam samo jedan problem, treba te knjige sakupiti, što i nije takav problem u odnosu na činjenicu da na znam odakle da krenem.

Unapred zahvalna na podršci i savetima:)

Tanja