Pisma bratu - Vinsent Van Gog

9 Jan 2012
blog

Jos jedna od ciklusa knjiga o umetnosti u kojoj sam pronasla inspiraciju. Pisma bratu, odnosno knjiga sastavljena od pisama Vincenta Van Goga svom rođenom bratu Teu.

Činjenica da je Van Gog lično pisao knjigu, odnosno da su to njegova privatna pisma bratu, daje posebnu dimenziju knjizi, na momente mi se ucinilo da držim u ruci dnevnik velikog slikara.

Sa toliko strasti, ljubavi opisuje slikanje, detalje, boje, da je nemoguće de ne prenese na čitaoca želju da i sam nešto naslika.

Na tržištu slika danas njegova zaostavština vredi milijarde dolara. A on je gladovao, u najbukvalnijem smislu. "Umreti možda nije tako teško kao živeti" pisao je. Slikao je bez predaha, sliku za slikom, za života, mada mu je brat bio trgovac slika, prodao je samo jednu.
 

Govorio je:

Život, to je umetnost da se u svemu nađe lepota i mladost.

Onaj ko sluša, sledi svoj unutarnji glas, koji je najlepši Božii dar, na kraju će u njemu naći prijatelja i nikad neće biti sam.

Neko ima veliko ognjište u duši, neko nikada ne dođe da se ogreje kraj njega.
 

Razmišljajući o njemu dok sam čitala knjigu zapitala sam se, kako je moguće da nešto toliko zaokupira nečiju pažnju (za godinu i mesec dana, je islikao 200 platna, od trenutka kako je ušao u ludnicu u San Remi do dana samoubistva).

Procitala sam mnogo puta da je upravo takva strast, zaokupiranost, tajna uspeha, pa se cesto osecam frustrirano jer meni ništa još nije uspelo da zadrži pažnju na duže vreme, sve mi dosadi, kad vidim da nesto mogu, prestane mi biti zanimljivo. Ipak, da ne bih odustala, jer citiraću Van Goga "Nikad ne dopustiti da se ugasi vatra naše duše, već je treba raspirivati" ja onda pravim kompromise, kombinovajući razne tehnike, materijale, upuštam se u mnogo oblasti istovremeno, i mislim da nikad neću posati pravi stručnjak, jer nikako da se specijalizijem u jednoj oblasti.

Izabrala sam srebro za realizaciju ideje inspirisane suncokretima. Jer ipak imamo mi i nesto zajednicko, a to je ljubav prema suncokretima.

vincent-van-gogh-sunflowers-c-1888t

vincent-van-gogh

vinsent van gogh

 

privezak

Privezak.

Materijal: srebro 999
Privezak predstavlja: Van Goga u stanju normale, to je ovaj desni deo privezka gde je suncokret normalan, i druga polovina predstavlja stanje halucinacije, manije, koja ga je hvatala. Zato sam patinirala levu stranu, da dočaram crninu misli i zato je suncokret na levoj strani uvenuo.

privezak

privezak