Ponešto o minđuši

12 Jul 2011
blog minđuše

Naušnica, minđuša ili obodac je ukrasni predmet (vrsta nakita) koji se veša na uho. Reč minđuša potiče iz turske reči mengus.

Najčešće se izrađuju od plemenitih metala, od neke legure plemenitih metala ili sa dodacima od bisera i dragok kamena. Pored navedenog naušnice se mogu izrađivati od: ukrasnih komada rezbarenog drveta, raznobojne plastike i drugih materijala.

minđuše

minđuše

minđuše

Vrednost naušnice može biti velika ukoliko je skup materijal od koga je izrađena ili ako je izrađena kao umetničko delo (u zavisnosti od umetničke vrednosti rada umetnika koji je napravio naušnicu).

ambalaža

ambalaža

U Srbiji su nekada uglavnom žene nosile minđuše. Pri tome se bušio donji, meki, deo uha takozvana "minđa". Sa donje strane uha bi se stavio, na primer, zatvarač od plute a sa gornje strane bi se sterilnom iglom probušilo uho. U probušeno uho bi se stavila minđuša od zlata (ne od metala koji korodiraju) i rana obično relativno brzo zarasta. Bušenjem uha se bavio "ko je stigao" - babe, majke, strine pa i zlatari. U nekim delovima Srbije postoji običaj da muškarci nose jednu minđušu.

To su jedinci - muški potomci bez braće i sestara. Minđuša muškarcu u jednom uhu označava da je on "i sin i ćerka" ocu i majci a to znači da je univerzalni naslednik imanja tj. nema sa kime da deli nasledstvo!.