O meni

Zovem se Tanja Fačara. Dolazim iz Selenče, divnog malog sela u severozapadnom delu Vojvodine. Ono što Selencu čini posebnom jeste njen duh - duh prirode. To je naselje gde se najveći deo stanovnika bavi poljoprivredom. Seoski pejzaži pružaju odmor za dušu i raj za oči, nešto sasvim suprotno gradskom asfaltu i gužvi. Tu sam doživela najlepše dane detinjstva. Selo koje želi svakog srdačno da primi, da sa svakim podeli sve dobro što ima. Razlozi sasvim dovoljni da probude u coveku potrebu za stvaranjem.

Verujem da je period života presudan za početak mog stvaralaštva vreme mojih najkritičnijih dana detinjstva, kad su mi se roditelji razveli. Negde u tom periodu sam se sa mamom doselila kod babe. Nedugo nakon toga se tetka razbolela od raka i period njenog postepenog gašenja ja sam proživela uz nju upijajući na oko bezrazložan mir koji je zračio iz nje dok je danonoćno slikala Živela je sa nama godinu dana od dijagnoze I umrla vrlo mlada, imala je samo 42 godine. Njoj beskrajno zahvaljujem na ljubavi prema umetnosti koju mi je prenela, i doprinela da u njoj pronađem mir, sreću i veliko zadovoljstvo.

Treba da napišem i zbog čega sam se ipak odlučila za farmaciju.

To je jednostavno. Razlog za odluku te vrste je pritisak od strane profesora u školi i moje majke. Jednostavno bi bilo nedopustivo da potencijal koji sam imala ne iskoristim i da upišem umetničku školu. U to vreme se u mojoj sredini očekivalo da skroz odličan đak postane nešto praktično a ne umetnik. Ali ne krivim nikoga,niti osećam neki negativan sentiment što se toga tiče. Sada imam pristojnu platu koju mogu da ulažem u ostvarenje svojih snova.
Tako da sam paralelno sa školom, svoj talenat usavršavala pohađajući razne radionice iz oblasti umetnosti.

Završila sam radionicu “Osnovone tehnike izrade nakita od srebrne gline”- Milice Bubanja i certifikovani kurs “Basic course” izrade nakita od umetničke srebrne gline, odnosno srebra 999, koji takođe održava Milica Bubanja.

Volim izazove i prilike za improvizaciju. Tokom godina oprobala sam se u mnogim tehnikama i mnogim materijalima, ali povezanost kao sa prirodnim materijalima nisam osetila ni sa jednim drugim.

Iza brenda takta se krije umetnički nakit i aksesoari po kolekcijama koje izrađujem ručno sa puno ljubavi, najznačajnije i autorske kolekcije jesu "butterfly collection" i "alhemičar".

Butterfly je kolecija od prirodne kože sa motivima leptira.

Alhemičar je kolekcija od srebra 99% čistoće, izrađena posebnom tehnikom, od čuvene srebrne gline (Art Clay Silver), nakon obrade se dobije srebro 999. Više o tome možete pročitati na sajtu.

Osim što pravim nakit, veliki mir pronalazim u pisanju a ogromnu spoznaju sebe sam pronašla upravo u napisanoj reči.

Uživam u spremanju hrane, koju takođe doživljavam kao umetnost. A priznajem velik sam i gurman, da ne kažem hedonista.

Na ovo sajtu takođe možete pročitati kratke priče inspirisane svakodnevnim životom, pronaći inspiraciju na različite načine, kupiti komad nakita i usput pronaći neki zanimljiv recept.

Pridružite se mom mikrokosmosu i uživajte.

Volim Vas.

Tanja